En fluga eller??

Fluga-webbDetta kryp hittade jag på uthusväggen. En fluga kan man ju tro, men efter lite googlande och undersökningar i mina insektsböcker lutar det mer åt en hårmygga tror jag nu. Enligt Alla dessa småkryp är hårmyggorna en kraftig variant av myggor som oftast är helsvarta och där speciellt hanarna är fluglika. Det finns ca 20 arter av hårmyggor i Sverige och någon av arterna kallas även marsmygga eftersom de tidigt på våren svärmar runt och äter nektar bland blommor. De fungerar därmed som viktiga pollinatörer av fruktträd och annat.

Trädgården full av humlor!

Humla2-2015-03,-webb

Detta är en av flera stora humlor som jag hittade bland krokusarna idag. Tror det kan vara en Mörk jordhumla (som tidigare kallades Stor jordhumla). Jordhumlorna tillhör familjen sociala bin, men det är bara drottningen som övervintrar år från år. Detta är alltså förmodligen drottning Jordhumla som är tidigt ute för att hitta en lämplig bostad till  sitt nya samhälle.

Rovspindel i solskenet!

Spindel2-2015-03,-webbPå muren i solen hittade jag den här spindeln. Det är en Rovspindel vilken man
bl a kan känna igen på dess vita kinder (som man dock inte ser så tydligt på bilden). Rovspindlar har också ett gult mittstreck på framkroppen. Utseendet kan annars variera med ljusare eller mörkare teckning. På Småkryp kan man se ett fint foto på spindelns ”ansikte”.

Ett bi på snödroppen!

Bi2-2015-03 Första dagen på året med över 10 grader varmt och sol, och bina kom direkt! Antagligen är detta ett honungsbi från Börringe Klosters bikupor som står uppställda en bit från vår tomt. Bin är en av få insekts-arter som hålls som husdjur och de lever i stora samhällen med en drottning. I samhället finns ofta över 2000 hanar (drönare) och upp till 60 000 arbetsbin!

Biet sticks bara i självförsvar. Gadden har hullingar som gör att biet inte kan dra ut gadden igen när den väl har använts. Efter att ett bi har stuckits dör det.