En groda i källaren!

Den här färggranna grodan bor i vår källare. Vi träffades en dag när jag skulle fixa med tvätten. Tror det är en Ätlig groda som arten heter. Dock är det inte bara den här sorten som är ätlig så namnet är felvisande. Honorna kan bli upp till 11 cm stora, men denna var bara ca 4 cm så den var knappast fullvuxen. I Sverige förekommer Ätlig groda till mesta del i sydvästra Skåne. Den äter leddjur, maskar, sniglar, grodyngel och i undantagsfall möss (kan man läsa på wikipedia)!

Löpare som spottas!

Den här svarta skalbaggen satt på vår trapp när vi kom hem sent igår kväll. Tror det är en läderlöpare som är den största av arten jordlöpare här i Europa. Just den här var ca 3,5 cm lång, men de kan bli upp till 4 cm! Ganska imponerande! Den är ett nattaktivt rovdjur som springer ifatt sina byten. På Skogssverige.se kan man läsa att den håller fast sitt byte med käkarna medan den spottar matsmältningsvätska på det så det löses upp. Därefter slickar den i sig den halvsmälta maten.

Den använder också matsmältnings-vätskan som försvarsvapen, så om man plockar upp den måste man vara försiktig så man inte blir spottad i ansiktet!