Kryp med spännande namn!

Det här krypet är mer spännande än man kan tro. Det är en Skorpionslända! Just denna är en hona, men hanarnas bakkropp är uppsvälld och försedd med kloliknande spets uppböjd precis som på skorpioner, se bild på Wikipedia. Till skillnad från skorpioner kan de dock inte stickas med bakändan – det är ett parningsorgan. Skorpionsländan tillhör ordningen näbbsländor och kallas också kloslända.

Har ni sett en mullvad?

På en promenad längs vår skogsväg hittade vi den här stackaren. En död mullvad. Synd att den var död – men spännande ändå eftersom det inte är så ofta man får tillfälle att se en riktig mullvad.


Vi vände försiktigt på den och kunde då se dess tassar som är perfekt utformade för att gräva med.

När man ser den så här är den ju ganska gullig – men det är mindre gulligt att få hela trädgården full av mullvadshögar vilket vi har fått vissa år.

En stor fin fjäril!

Just nu finns det många olika fjärilar som flyger runt i trädgården, men de är inte alltid lika villiga att bli fotograferade som den här fina Silverstreckade pärlemorfjärilen. I Sverige finns ca 20 arter av pärlemorfjärilar och just den silverstreckade är den största av dem. De kan ha ett vingspann upp till 6,5 cm. De flesta av pärlemorfjärilarnas larver lever på violer.

Ingen gräshoppa!

Det här krypet är ingen gräshoppa utan en vårtbitare. De flesta vårtbitare är gröna men inte denna som troligtvis är en Buskvårtbitare eller Grå vårtbitare. Att det är just en vårtbitare och inte en gräshoppa kan man se på de långa antennerna. I Sverige finns 10 arter av vårtbitare, men de flesta finns i tropiska länder där över 6400 arter registrerats! Vårtbitare har fått sitt namn från den folkliga tron att de kan bota vårtor genom att bita av dem.

En nässelfjäril suger nektar!

Det här är en av våra vanligaste fjärilar – Nässelfjäril. Precis som namnet anger, lever de på nässlor. Fjärilarna övervintrar ibland i t ex källare och uthus och kan då ses flyga omkring redan tidigt i mars.
Hos Naturspanarna kan du lära dig hur man kan föda upp egna nässelfjärilar genom att fånga in larver och sköta om dem tills de utvecklas till fjärilar.

Inga mördare – bara leoparder!

Som väl är har vi inga mördarsniglar i trädgården – men såna här krabater stöter vi på ibland. De kallas Leopardsniglar (eller Pantersniglar) och har inte funnits naturligt här i Sverige från början. De tros ha införts från Mellaneuropa via blomsterjord. De gör normalt ingen större skada på odlade växter och är ju betydligt snyggare än mördarsniglarna.