En liten ekoxe!

Detta kan nog vara en liten ekoxe – alltså inte en liten ”vanlig” ekoxe utan just en ”liten ekoxe” eller bokoxe som den också kallas enligt Insekter i Europa. I Sverige finns den främst i Skåne, Blekinge, östra Småland och på Öland och Gotland. För några år sedan var den klassad som nära hotad men verkar inte vara det längre. Den lever främst i bokskog i multnande stubbar och grenar.

Grön som gurka!

Detta var ju en fin färg på en spindel och passande nog heter den Gurkspindel! Den är ganska liten (upp till 6 mm) och tillhör hjulspindlarna (samma familj som bl a korsspindlarna). De spinner relativt hjulformiga små nät som bara är några få centimeter breda. Den här gurkspindeln (och en kompis) hittade jag i ögonhöjd bland bladen i vår lilla ek som står precis utanför tomtgränsen. Vad det är den knaprar på kunde jag tyvärr inte se.

Rapssugare som kan ändra färg!

Det här är en Rapssugare som jag hittade bland maskrosorna i trädgården. Den tillhör familjen bärfisar och kan vara skadlig bl a på kål, raps, rovor och pepparrot – som tur är har vi inte odlat något av detta i år… Det lustiga med denna skalbagge är att den lika ofta kan har gula eller vita fält istället för röda – och enligt Wikipedia kan också enskilda individer ändra färgen under sin livstid.

Livat i holken!

Plötsligt när jag stod och plockade bland blommorna hörde jag ett fasligt liv från fågelholken på eken. Det visade sig att en flugsnapparfamilj flyttat in och redan har ungar. Tror det är svartvita flugsnappare – men jag har inte sett någon svart-vit hane vid holken. MEN när jag läser om dem i fågelboken Våra fåglar står det att hanens höstdräkt liknar honans brunspräckliga dräkt och att en del hanar behåller höstdräkten vid häckningen.

Blomfluga gillar blommor!

Runt våra två stora plymspireor är det mycket olika insekter som surrar omkring så här års. Idag såg jag bl a  den här blomflugan som enligt uppgiften på Wikipedia kallas fönsterblomfluga. För att vara blomfluga är den ovanligt stor och krafteg (kan bli upp till 18 mm lång). Den flyger gärna kring björnbärssnår och lägger sina ägg i humle- eller getingbon. När larverna sen är utvecklade lever de på getingarnas avfall.

Vilken larv!

Den här stora larven hittade vi idag när halva vårt balsampoppelträd hade vält i blåsten. Vi tror att det måste vara larven till ett Blåbandat ordensfly – Sveriges största nattfly vars vingbredd kan bli upp till 95 mm! Den lever bl a på poppel så då stämmer det ju!

 

 

 

 

Vi såg att den hade små hår under magen och fantastiska fötter som fäste superbra på allt den kröp på.

Häftigt ansikte också!
Vill du se hur den ser ut som utvecklad fjäril se här.

Krypande Vinbergsnäcka!

Här kommer en Vinbergsnäcka så lungt krypande i mossan på muren. Vi har mycket Vinbergsnäckor bakom uthuset – mest ljusa som den här, men även bruna. Vinbergsnäckan är den största landsnäckan och är dessutom ätlig! Hur man tillagar den kan du läsa om på Världens käk! Vi har dock inte provat det – men äter gärna gratinerade sniglar från affären!