Svart skalbagge som äter snäckor?

Den här svarta skalbaggen hittade jag inne i hallen när vi haft dörren öppen hela dagen. Efter mycket letande i böcker och på nätet, gissar jag på att det är en asbagge som lever av snäckor (den når långt in i snäckan med sitt ganska långa huvud). Vad den skulle inne i vår hall att göra förstår jag inte, men ute i trädgården har vi mycket snäckor av olika slag.

Kryp på sten = stenkrypare!

Den här krabaten hittade jag krypande i singeln på tomten – tror det är en brun stenkrypare som tillhör enkelfotingarna (till skillnad från dubbelfotingarna som klubbkejsarfotingen tillhör). Enkelfotingar är rovdjur och äter bl a maskar och insektslarver som de jagar på natten. De har kraftiga giftkäkar! men inga svenska arter är farliga för människan – puh! Just den bruna stenkryparen blir ca 20-30 mm lång och har 15 par ben (ett par ben per kroppsled).

Nu börjar det…

Ännu ett kryp som vi verkligen tycker illa om! Visst är de äckliga? Den här stora och sprängfyllda fästingen tog jag på Mårre (katten) för några veckor sedan och sedan dess har jag plockat ganska många på honom. Nu är han dock behandlad med Frontline så då hjälper det några veckor. Fästingar har tre olika stadier i utvecklingen: första året som larv (men de liknar en vanlig liten fästing ändå fast med bara 6 ben), andra året som nymf och tredje året som vuxen, alla stadierna kan du se på Zoologiska museet. Vi hittar oftast vuxna fästingar hos oss (ska lägga ut en bild nästa gång jag hittar en som inte är fullsugen) och eftersom de sugit blod flest gånger är det tyvärr också större risk att de bär på t ex Borrelia.

Något rött flyger omkring…

När vi var ute i trädgården idag såg vi flera gånger röda kryp som flög omkring. Jag var tvungen at slå ner en av dem till marken för att se vad det var! Den var en hona av bredhalsad varvsfluga…. den tillhör trägnagarna och lever på döende eller döda stammar av löv- och barrträd, och det finns det ju en del av i skogen runt vår knut.