Pälsängrar vill vi inte ha!

Och så hittar man en pälsänger i fönsterkarmen… Dem vill man helst inte hitta inomhus eftersom det är ett skadedjur som angriper textilier, pälsar och lagrade spannmål. Som skalbagge äter de dock bara pollen och nektar – det är larverna som mumsar på textilier, så denna skalbaggen fick ingen chans att lägga några ägg i vårt hem!

Pälsängrar kan man läsa mer om krypen och om hur man blir av med dem.

En av våra mest hatade kryp!

Fy – då var det dags igen med löss! Och inte ser de bättre ut när man ser dem i förstoring heller… En vuxen lus är ca 3 mm lång och är ganska svår att få syn på eftersom den lätt gömmer sig när man rör i håret. Bästa lusmedlet är utan tvekan Once som man bara behöver behandla en gång med för att få bort dem.

 

 

På bilden här nedanför finns gnetter (som är knappt 1 mm långa). Gnetter är lössens ägg som sitter på hårstråna nära hårbotten.

Påfågelöga solar sig

Vilket vårtecken! En vacker fjäril som solar vingarna på gräsmattan. Det är en påfågelöga som måste ha övervintrat som fullbildad fjäril. I Lilla fälthandboken om fjärilar kan man läsa att hanarna hävdar revir och t o m kan utmana fåglar som kommer i närheten! Larverna lever på brännässla och det har vi gott om runt knuten så hos oss lär de inte lida någon nöd.

Nästan en påsktupp

Den här vackra tuppen strosade i trädgården i morse, visst är det fin? Fasanen fanns ursprungligen bara i södra Asien och fördes in i Sverige på 1800-talet. Den finns bara i södra Sverige och då nästan uteslutande i jordbruksområden och trädgårdar. Den tillhör gruppen fälthöns och är en stannfågel som maximalt flyttar några kilometer vid häckningen (konstigt att man inte ser den oftare!).