Litet fönsterkryp

Detta lilla kryp hittade jag i fönsterkarmen tillsammans med flera likadana. Den ser ju ganska stor ut på bilden men är bara ca 2 mm i verklig storlek. Trodde först det var små ”bananflugor” men när jag förstorade fotot såg jag att det inte alls var flugor. Kan inte hitta i min insektsbok vad det skulle kunna vara – någon typ av skinnbagge tror jag. Kanske stövsländor (som också kallas dammlöss fast det inte alls är några löss!!). Men stövslända låter ju bättre!

En morkulla letar mask

Och så blev det vinter igen… Då är det inte så lätt att ha daggmask som favoritföda som den här kra-baten! Inte visste jag var det var för sort förrän jag slog upp det i fågelboken – en morkulla! Det är en vadarfågel av familjen snäppor som flyttar till västra Europa under vintern och återkommer nu i mars. En bättre bild och även lätet kan du se och höra hos Naturhistoriska Riksmuseet.

Wikipedia kan man läsa mer om morkullor – bl a att den förr kallades hasselhöna här i Skåne.

Ännu en tvestjärt

Det fanns inte bara en kvinnlig tve-stjärt på trappan i fredags, utan även denna manlig skogstvestjärt som kröp straxs intill. Här ser man hur tången är mycket längre och mer böjd än på honan. Honan och hanen bildar par och övervintrar tillsammans, läser jag i boken Smådjur i skogen. Där kan man också läsa att honan passar ägg och ungar tills hon dör, och då äter ungarna upp henne…