Mårre hittade en spindel

HusspindelVår katt Mårre hade plötsligt hittat något intressant som han jagade i vardagsrummet. Det visade sig vara en spindel! Såna här s k husspindlar hittar vi ganska ofta inomhus, de kan bli rejält stora. Denna var dock inte så stor – se jämförelsen med en chokladlinsa! I boken ”Insekter i Europa” kan man läsa att honorna kan bli flera år gamla och kan leva utan mat och dryck i flera månader.

Hjort med ståtliga horn

Nu har det börjat snöa lite här i Börringe och julen närmar sig med stora steg. I den snöiga dimman dök plötsligt tre ganska stora ”kryp” upp bakom husknuten. Tre dovhjortar varav den ene med dessa ståtliga horn. För att inte skrämma bort dem fick jag ta fotot genom rutan inifrån huset – utan blixt. Det blir inte så bra med lite darr på handen… men sen försvann de snabbt igen. Skönt att några av dessa ståtliga djur överlevde klövviltsjakten här igår!

Irriterande surr!

Spyfluga på tallrikEtt irriterande surr hördes runt om i köket när vi lagade mat… Stor och ganska äcklig fluga! När vi tittade i vår insektsbok Insekter i Europa så kom vi fram till att det nog var en blå spyfluga. Det gjorde ju inte saken bättre…. Vi läste dessutom att honorna gärna kommer inomhus lockade av kött och fisk där de kan lägga ägg, örk! Vi smällde den med flugsmällaren!

Ekorren satt i eken

Ekorre i ekenHelt plötsligt var han (eller hon) bara där! På ekstammen kilade den kvickt omkring och letade efter ekollon och annat gott bland den gamla veckade barken. Förra året tror jag t o m att ekorren hade ett bo högt uppe i en av granarna, men ungar blev det aldrig vad jag kunde se. Kanske var det bara ett övernattnings-krypin. Ett år hade vi en ekorre med en vit svanstipp – lätt att känna igen!