Fördelar och nackdelar med ekologisk broccoli!

larv på skärbräda med broccoliDenna lilla kålmask? hittade vi i vår ekologiska broccoli igår. Den är för liten (ca 10 mm) för att vara en larv från kålfjärilen, så någon annan typ av kålälskande flygfä är min gissning. Efter att ha överlevt några dagar i kylskåpet, kvicknade den snabbt till i värmen på skärbrädan. Dock fick den återvända till kyligare trakter igen ute i trädgården. Hoppas, hoppas den inte äter upp nästa års ruccolaodling…

Fortfarande myggor!

Mygga på väggenMyggor har vi fortfarande ganska gott om – särskilt inomhus. Vi hittar dem mest sittande på badrummets väggar där de förmodligen söker sig till fukten. Vintermyggar har jag ju hört talas om – är det kanske sådana? Det verkar inte som  de sticks…. Hanmyggor kanske? En massa mer info om myggor finns på Wikipedia»

Ödla söker skydd

skogsödlaDenna gulliga lilla ödlan fanns i källaren idag när jag skulle fixa med tvätten. Måste nog vara en skogsödla tror jag. Svansen ser lite kapad ut, och det kan säkert stämma eftersom skogsödlor har förmågan att släppa en bit av svansen om de blir tillfångatagna av något rovdjur, på så sätt kan de komma loss. Svansen läker fint ut igen men blir aldrig riktigt lika lång som den var från början. Kanske har ni sett ödlor med orange mage? Då är det skogsödlor ni sett. Hanarna blir nämligen vackert oranga på magen under parningssäsongen på våren. I slutet av sommaren föder sedan ödlehonan mellan 5 och 10 levande ungar (alltså utan att ha lagt ägg innan).

Stinksländorna flyttar in

GuldögonsländaNu börjar stinksländorna söka sig in i huset för att övervintra. En del gröna men de flesta lite grönbruna. Stinksländor ändrar tydligen färgen när de övervintrar och blir då mer brunaktiga. Visste ni förresten att larven kallas bladluslejon eftersom de främst lever på bladlöss? Förra året byggde Karla ett övervintringshus till stinksländorna som hon hade på sitt rum! Det var ganska många hon fångade in och placerade i där… Ett annat namn på detta flygfä är guldögonslända. Mer om dem kan du läsa på Alla dessa småkryp»